OKTOBER 2017: MOJSTRSTVO

18.12.2017

''Red in poenostavljanje sta prva koraka k obvladovanju tega kar počnemo.'' 
- Thomas Mann
 
Naredi, izboljšaj, ponovi. Prenesi. 
 
Lepoto okoli nas ustvarjajo posameznice in posamezniki, ki so svoja življenja posvetili perfekciji svojih sposobnosti. Naj bodo to steklopihalci, ki celo življenje iščejo tisto nekaj v oblikah in strukturi stekla, ali obrtniki, ki brusijo svoja orodja in poglabljajo svoje znanje za to, da izdelajo (o)krasne in uporabne predmete. Ali pa košarkaši, ki celo življenje stremijo za popolnim košem. Vse to so mojstri, ki svoje 'obrti' ne razvijajo zato, da bi dobili potrditev sveta, temveč, da bi razvili svoje sposobnosti do popolnosti. Priznanje za funkcionalnost, detajle, trajnost in nadpovprečne rezultate pride kasneje.
 
Zgodbe o izjemnih storitvah, produktih in izkušnjah so zgodbe o mojstrstvu, ki ga odlikuje osredotočenost na detajle ter izjemno potrpljenje pri izboljševanju vsakega vidika tega kar počnemo in smo. Vse to ob nenehnem izobraževanju in vaji. Kar mojstra loči od drugih, so predanost, potrpljenje in strast, ki jih nameni razvoju svojih orodij in veščin. Biti mojster ni nikoli končan proces, temveč je v DNA mojstrov zapisano nenehno izboljševanje ter preseganje tega, kar je že bilo narejeno.
 
Modrost in izkušnje mojstrov prestanejo test časa ter se z vsako generacijo nadgrajujejo s potrebami ter zahtevami sodobnega časa. Preden družbo zapustijo mojstri, ki so znanje nabirali skozi generacije, je naša odgovornost, da negujemo mehanizme in vrednote, s katerimi bodo mojstri svoja znanja, učinkovito predali naprej. Med temi so mentorstvo, vajeništvo in razumevanje vrednosti, ki se ne meri s količino, temveč kakovostjo.
 
V času, ki mu grozi izguba služb zaradi robotizacije in digitalizacije, na lestvicah veščin in vrednot prihodnosti mojstrstvo sigurno ne sme umanjkati. Zakaj? Ker mojstri ustvarjajo lepoto v podrobnostih, prenašajo energijo tradicij v sedanjost ter prečiščujejo svoje tehnike skozi čas. Mojstri so tisti, ki ustvarjajo takšno vrednost, da bo prestala test časa.