OKTOBER 2016: VREDNOST

27.10.2016

"Poskusi postati človek vrednosti in ne človek uspeha." Albert Einstein

Ljudje smo si različni. In v vsej raznolikosti, vsak od nas ceni druge stvari in iste stvari ceni drugače. Kar precej zakomplicira pogovor o tem, kolikšna je dejanska vrednost nečesa. V želji, da bi lahko našli skupni imenovalec in nekako skupno vrednotili vse, kar nam je resnično pomembno in vredno, smo prišli do ideje, da vse to vrednotimo skozi denar, finančno vrednost – koliko nekaj stane, koliko denarja bomo za to porabili, kolikšen denar bomo za to dobili.

Kar nam je pomembno in vredno, temu namenjamo naš denar in obratno. Da dobimo denar, počnemo nekaj, kar nekomu predstavlja vrednost, za katero nam je ta denar pripravljen dati. Ker nam je v življenju pomembnih precej stvari, si tudi denarja, da bi jih tem stvarem namenili, želimo več. In se podamo na pot želje po več denarja.

Potem pa včasih pozabimo, da denar sam po sebi nima vrednosti. Vrednost nosi vse ostalo in sami se odločamo, kolikšna je naša vrednost, kje dodajmo ali želimo dodajati vrednost in kaj nam je v življenju resnično pomembno. 

"Prijaznost nič ne stane, njena vrednost za prejemnika pa je neprecenljiva.Chris Holmes

<<  prejšnji naslednji >>