NOVEMBER 2015: ODGOVORNOST

30.11.2015

Kaj je pravzaprav odgovornost? V besedi odgovornost se skriva beseda »odgovor« (responsibility – respond). Ali je odgovornost preprosto odgovor na nekaj? Komu odgovarjamo? Kakšni so ti odgovori? 

Odgovornosti imamo večinoma vsi. Sprejemati se jih naučimo že v otroštvu, ko nam starši dodelijo prva hišna opravila, ko vstopimo v šolo in skrbimo za opravljene domače naloge. Ne glede na to, kaj počnemo, s čim se ukvarjamo, s kom se družimo, v kaj verjamemo – nihče jim ne ubeži. Včasih vseeno poizkušamo in jih prelagamo, pustimo, da jih prevzame kdo drug ali pa jih enostavno pustimo in padejo na koga drugega. Včasih jih dobimo, čeprav jih nočemo, spet drugič pa smo lahko z njimi preobremenjeni in jih kljub temu ne spustimo iz rok in tako druge delamo manj odgovorne.  Če se sprašujemo ali znamo sprejemati odgovornosti, se verjetno lahko vprašamo tudi, če jih zmoremo in hočemo spustiti?

Velikokrat si naložimo toliko obveznosti in odgovornosti, da pozabimo na tisto do samih sebe. Navsezadnje smo mi tisti, ki si vedno odgovarjamo. Nihče drug kot mi sami ni odgovoren za to, kako se počutimo. Včasih namreč preveč odgovornosti vodi v izčrpanost. Še posebej, kadar mislimo, da smo sami v tej svoji odgovornosti. Ali obstaja meja med odgovornostjo do sebe in odgovornostjo do drugih?

Komu in čemu v resnici odgovarjamo?

<<  prejšnji  naslednji >>