MAREC 2014: ODGOVORNOST

27.03.2014

"Največji dan v tvojem življenju in mojem je, ko prevzameva popolno odgovornost za svoje vedenje. To je dan, ko resnično odrasteva.'' -John C. Maxwell 

 

Kaj nam pomeni odgovornost v vsakodnevnem življenju ter v odnosu do našega okolja, v službi ali izven nje? Kako lahko odgovorno življenje hkrati povezujemo z odgovarjanjem drugim in zvestobo samemu sebi? Kaj sprejemanje lastne odgovornosti pomeni za odločitve in njihov prenos v dejanja?

Ne glede na položaj, ki ga ima v službi, vsak nosi del odgovornosti, ko jo opravlja. Enako lahko rečemo tudi za položaj v celotni družbi, kjer vsak prispeva svoj delček. Sloneč na tem prepričanju nas tudi projekt Zavoda Ypsilon Obljuba Sloveniji, katerega partnerji smo, spodbuja, da z oddano obljubo prevzamemo pobudo ter z besedami in dejanji postanemo aktivni gradniki skupnosti.

Naše delovanje ključno zaznamuje odgovornost, ki ga zanj prevzamemo, ko ga ne prelagamo na nekoga drugega, se v njem držimo svojih besed in z mirno vestjo pričakujemo njegove posledice. A tudi če se zavedamo, kaj bi morali ali želeli storiti, tega pogosto ne izpolnimo. To nam vsako leto znova kažejo tudi zdaj verjetno že v veliki meri zopet pozabljene novoletne zaobljube. Bistveno je, da se naše besede prelevijo v konkretna dejanja, četudi nas v nasprotnem primeru nihče ne kaznuje in je edini kritični glas naše lastno razočaranje in s ponovnim neuspehom oslabljena samopodoba.

 

MANJ  JE  VEČ

 

Morda je manj več. Ena sama trdna odločitev in majhen korak, ki ga dejansko opravimo, veljata več kot nešteto neizpolnjenih obljub. Zato je koristno premisliti in prečistiti svoje to-do liste obljub sebi in drugim, preden začnemo sami nad sabo obupano vzdihovati. Občasno se lahko prevprašamo, zakaj smo se za nekaj sploh odločili, kaj smo že uspeli storiti in kaj nas ovira pri ostalem. Premislimo lahko, kaj se bo ali ne bo zgodilo, če nekaj storimo, in se morda odločimo, da katero izmed odločitev (začasno) opustimo. Ko si zastavimo resnično pomembne in izvedljive cilje, je tudi osredotočenost na izpolnitev lažja in motivacija večja.

''Če prevzameš odgovornost za sebe, boš razvil lakoto po izpolnitvi svojih sanj.'' - Les Brown

 

<<  prejšnji    naslednji >>