MAJ 2016: ENAKOČUTNOST

07.06.2016

"Če tvoje sočutje ne vključuje tudi tebe, je nepopolno." - Buddha 


Ko v BB Svetovanju drugim govorimo o eni od naših petih vrednot, enakočutnosti, so asociacije na besedo vsakič nekoliko drugačne. Priznamo, da smo se sprva tudi sami lovili, kako jo obrazložiti drugim, kljub temu, da smo v naših srcih pomen besede dobro razumeli, ali bolje, čutili.

Beseda enakočutnost v Slovarju slovenskega knjižnega jezika (še) ne obstaja, sestavljena pa je iz besed enakost in sočutje. Enakost si razlagamo kot značilnost, ki jo vidimo, ko gledamo vsa živa bitja – v svojem bistvu smo si vsi enaki, oblikujejo pa nas različne osebnostne lastnosti, izkušnje in življenjske okoliščine, v katerih smo se znašli na naši življenjski poti. Hkrati pa smo zaradi vsega tega vsi edinstveni in to edinstvenost velja spoštovati. Sočutje v besedi enakočutnost pa enakosti doda še naš odnos do vseh teh enakih, a edinstvenih živih bitij – kot je pred časom zapisal že Platon: »Bodi prijazen, saj vsakdo, ki ga srečaš, bije težko bitko.«  Prav vsak izmed nas si namreč v življenju prizadeva, da bi bil srečen in zadovoljen, glede na okoliščine, (ne)znanja in zmožnosti, pa si do sreče izbiramo različne, bolj ali manj sočutne poti.

Kako se torej enakočutnost kaže v vsakdanjem življenju? Za nas se naša enakočutnost kaže, ko spoštujemo in vzpostavimo enak odnos do vsakogar, ki ga srečamo, tako zasebno kot v poslovnem svetu, ne glede na to, kako ga vidimo mi ali drugi ali kaj o njem vemo. Enakočutno je, ko vsakomur damo priložnost, da kot nepopisan list v odnosu z nami napiše novo zgodbo. Kadar poskušamo biti pošteni in ne krivični. Enakočutni smo, ko zares poslušamo druge, ko jih sprejemamo z empatijo in razumevanjem. Ko drugim nesebično pomagamo in čutimo z njimi. In najpomembnejše, na kar pogosto pozabimo: ko prisluhnemo sebi, smo do sebe prijazni in prizanesljivi. Naša enakočutnost je namreč nepopolna, če ne vključimo vanjo tudi sebe.

Kdaj pa ste vi enakočutni? 

"Ljudje iščejo izpolnitev in srečo po različnih poteh. 
To, da ne gredo po isti poti kot ti, še ne pomeni, da so izgubljeni." - Dalai Lama

 

<<  prejšnji naslednji >>