MAJ 2014: SVOBODA

20.05.2014

"Če je oko svobodno, lahko človek vidi. Če je srce svobodno, lahko človek ljubi.'' -Anthony de Mello

 

Svoboda

Ali so ljudje in okolica tisto, kar nas omejuje v naši osebni svobodi? Ali lahko svobodo uživamo s tem, kar smo ali delamo v svoji lastni samostojnosti, morda celo zgolj v samoti in izoliranosti? Ali je svoboda kot osebna zahteva umik od zunanjosti? Ali pa jo živimo iz svoje notranjosti v sobivanje?

Svobodo kot temeljno težnjo in vrednoto najbolj zaznavamo v resnično osebnih trenutkih, ki jih označuje naša lastna samosvojost in predanost. Ko se odmaknemo od dolžnosti in pričakovanj drugih, se posvečamo svojemu poslanstvu in ljubim stvarem. Ali ko smo obkroženi z ljudmi, ki nas razumejo in sprejemajo naš pravi, nezadržani obraz. Pomeni nam predvsem odsotnost trdnih meja, ki nam jih predstavlja okolica. Zaradi nje se trudimo loviti ravnotežje med nujnim prilaganjem in zvestobo sebi.

Vendar si meje pogosto postavimo sami. Tudi mi si ustvarjamo pričakovanja in se zavedamo lastnih potreb. Nenazadnje nas v našem delovanju omejujejo fiksno zastavljeni cilji in želja po izpopolnjenosti. Največjo samoomejitev nam zagotovo predstavljajo naši strahovi, ki se kažejo v raznoraznih oblikah, tudi v neodpornosti do zunanje kritike. Svoboda zato vseskozi terja pogum in obenem trening skozi razmišljanje ter pogovor - biti, kar smo, v tem, kar delamo.

 

Svoboda skozi hvaležnost

Svoboda je tako temeljno nekaj notranjega, ne samo kot hrepenenje, temveč notranja naravnanost. Zanjo je bolj ključno, kot se morda zavedamo, da svoje okolje vrednotimo pozitivno in ga prepoznamo kot izvir in izvor vseh možnosti svobode, ne le ovir, ki ji stojijo na poti. Imamo vso svobodo, da se v prostoru počutimo udobno, ne le da se ga zgolj trudimo spreminjati po lastnih hotenjih. Svobodno bivati lahko pomeni prav ceniti in sprejemati svoje okolje, v katerem se skriva naša svoboda. Kakor voda, brez katere ne bi mogli živeti, je tudi svoboda pretočna in z zajetjem izgubi svojo svežino. Vendar pa se lahko prilega vsaki špranji in vedno najde svojo pot.

 

<<  prejšnji    naslednji >>