FEBRUAR 2018: NAMERNO O NAMENU

04.02.2018

'Vsi imamo pravico do svojega namena
in hkrati dolžnost poskrbeti za skupni namen.'
- Uršula Butkovič
 
 
V iskanju namena 
 
Kaj se zgodi, če za trenutek sprejmemo dejstvo, da nimamo lastnega namena in poslanstva?
 
​Kot podjetje delamo v industriji, kjer je iskanje namena naše poslanstvo in hkrati vir prihodka. Skupne namene pomagamo definirati velikim in malim podjetjem, skupinam, organizacijam in posameznikom. V tej industriji že od nekdaj nismo sami. Že dolgo pred nami so bile med drugimi Uršulinke, naše predhodnice na Trgu republike, ravnokar je izšel prevod Sinekove sodobne biblije 'Začni z zakaj'. Zakaj prav zares tako močno verjamemo, da je pomembno skupaj oblikovati namen? In zakaj je danes nekaj, kar se na prvi pogled zdi tako samoumevno, tako kompleksno?
 
Teorija, ki se ji v tem trenutku ne moremo upreti, je, da sodobnemu času, ki ga poganja individualizem, zmanjkuje domišljije, energije ter resursov za trajnosten skupnosti razvoj. Ker se medžik zgodi, ko se povežemo in ne takrat, ko smo sami in zasledujemo lastne interese. Zato je za nas iskanje skupnega namena iskanje tistega medžik trenutka, ki se zgodi, ko se okoli skupne ideje, ambicije, projekta, podjetja ali skupnosti izčisti širši, skupen namen. Pa naj bo to pri uresničevanju naslednje velike poslovne ideje ali pa ideje, ki bo našo igro ponovno podaljšale za minuto ali dve. Edino pravilo, ki ga pri tem postavljamo, je, da v to igro iskanja namena vstopamo z zavedanjem, da vsi vplivamo na vse – ne samo danes, temveč tudi za peto generacijo.
 
Zato na tem mestu pozdravljamo naše predhodnice, ki so pred nekaj več kot sto leti na našem novem dvorišču, gradile in negovale vrtove, se vmes zabavale in iskale svoj medžik (vir naslovne fotografije: Ljubljanske slike).