FEBRUAR 2016: SPOŠTOVANJE

01.03.2016

Ena izmed najiskrenejših oblik spoštovanja je, da poslušaš druge, kaj imajo za povedati. - Bryant H. McGill 

Verjetno se lahko strinjamo, da je spoštovanje eno izmed pomembnejših vodil v življenju človeka. V prazgodovini je ljudem v skupinah omogočalo preživetje, danes pa se zdi, da je brez spoštovanja veliko lažje preživeti kot včasih, saj pridobivanje materialnih dobrin ni več v taki meri odvisno od tega, kakšen ugled in spoštovanje uživamo od drugih. Kljub temu pa je naše življenje, življenje vseh ljudi na Zemlji še vedno (med drugim) odvisno od tega, kako spoštujemo drug drugega, kako spoštujemo naravo in živali, kako spoštujemo vrednote, priložnosti, sebe in še bi lahko naštevali. To je očitno zlasti v zadnjem času, ko se srečujemo z aktualno problematiko prebežnikov v Evropi, ko odločamo o pravicah istospolnih partnerskih skupnosti, ko zapiramo okna in se izogibamo gibanju zunaj zaradi onesnaženosti zraka s trdnimi delci.

Spoštovanje pomeni upoštevanje čustev, potreb, misli, idej, želja in preferenc drugih ljudi. Pravzaprav enako velja za vsa ostala živa (ali neživa) bitja, pa tudi pojme in vrednote same. Ne pomeni, da se z njimi v vsem strinjaš, temveč da njihove ideje, misli, čustva, počutja vzameš v obzir, jih jemlješ z vso resnostjo in jim pripisuješ vrednost. Pomeni, da priznavaš njihovo drugačnost, jih poslušaš, si z njimi iskren in sprejemaš njihovo individualnost. Spoštovanje se kaže v vedenju: ni dovolj, da nekomu poveš, da ga spoštuješ. Spoštovanje se kaže v praksi - v vsakodnevnem življenju - ko nameniš partnerju pozornost, ko ti želi nekaj povedati; ko greš s sinom na otroško igrišče, namesto da mu v roke potisneš vedno novo igračo; ko svojega kužka za spremembo ne zapreš v stanovanje, ko odideš z družino na izlet v naravo, ampak ga vzameš s sabo; ko pospraviš za sabo smeti s piknika na jasi sredi gozda. Kaže se v službi; ko prisluhneš in vzameš v obzir ideje sodelavca, ki ti ni najbolj pri srcu; ko svojim podrejenim kljub prezaposlenosti nameniš vsaj pozdrav, če ne krajšega klepeta; ko razmišljaš o tem, kako bi jim še olajšal težko delo v proizvodnji. Možnosti je res neskončno. Ne pozabimo tudi na spoštovanje sebe, namreč, če ne spoštujemo sebe, ne moremo spoštovati drugih in (posledično) tudi obratno.

 

Pravijo, da si moraš spoštovanje zaslužiti. Kdo ali kaj je torej vreden spoštovanja in kdo ne? Kdo odloča o tem, kaj bomo spoštovali in kaj ali kdo ne sme biti spoštovan? Težko si predstavljam, da si kdo spoštovanja ne zasluži. Verjamem pa, da je spoštovanje dvosmerna cesta: ko ga daješ, kažeš, ga tudi sam dobivaš. Je kot bumerang, ki ga moraš podati, preden ga dobiš nazaj. 

Zame je bila vedno uganka, kako lahko ljudje spoštujejo sami sebe, medtem ko ponižujejo druge. - Mahatma Gandhi

<<  prejšnji  naslednji >>