APRIL 2016: NEPOPOLNOST

03.05.2016

Ne boj se popolnosti - nikoli je ne boš dosegel. - Salvador Dalí 

»Nihče ni popoln,« je modrost ali pa puhlica, ki jo pogosto ponavljamo sebi in drugim. Zavedamo se, da popolnosti ni – vsak s seboj nosi svoje napake, nepopolnosti in hibe. In prav to je tisto, kar nas dela človeške, posebne in edinstvene. Na neki ravni se tega, vsaj v teoriji, zavedamo. In na tej ravni sprejemamo, da ne jaz ne svet nisva popolna in v tej nepopolnosti znamo uživati, jo ceniti in občudovati.

Potem pa se, kot bi trenil, jezimo, žalostimo in frustriramo, ker moje življenje ni popolno, ko sodelavec naloge ne opravi popolno, ker poslovni rezultati niso popolni, ker moj partner ni popoln, ker moj tim ni popoln, ker naša poslovna strategija ni popolna, ker moja služba ni popolna, ker ne izgledam popolno, ker naš sistem ni popoln, ker jaz nisem popoln. Hitro se ujamemo v frustrirajočo past razkoraka med našo predstavo popolnosti in nepopolno realnostjo.

Hkrati pa je stremljenje za izboljšavami, boljšo verzijo in popolnostjo gonilna sila tako v poslu kot v osebnem življenju. Je vir vseh sprememb, napredka, rasti. Tudi v BB Svetovanju s sloganom »Biti Boljši« sporočamo, da stremimo k boljšemu, najboljšemu, popolnemu. Če bi bili zadovoljni s statusom quo, se sprijaznili s tem, da je svet, takšen kot je in nič drugačen, kot človeštvo ne bi nikoli prilezli iz jame, ne bi mogli sanjati o Luni, kaj šele o Marsu. In dokler se sprašujemo: kaj pa če bi se tole dalo narediti drugače, bi tole lahko naredili popolno, kako bi bilo lahko bolje bomo korakali naprej.

Paradoksalno nas iskanje popolnosti na eni strani omejuje in frustrira, na drugi strani pa odpira nepredstavljive nove možnosti in je gonilo vsega napredka. Iskanje ravnovesja med tema skrajnostma pa je naša vsakodnevna naloga, da nas iskanje popolnosti ne obnori in sprejemanje nepopolnosti ne paralizira. Zato z besedami Wallya Lamba: »Spremeni, kar lahko, sprejmi, česar ne moreš spremeniti in bodi dovolj pameten, da prepoznaš razliko.«

 

Bodisi nihče ni popoln ali pa smo vsi. - Eric Micha'el Leventhal 

<<  prejšnji naslednji >>