APRIL 2014: ZABAVA

08.04.2014

"Ljudje redko uspejo, če se ne zabavajo ob tem, kar počnejo.'' -Dale Carnegie

 

Ali nam zabavo ob/na delu res lahko predstavljajo zgolj druženja sodelavcev in občasne šale v službi? Ali pa so te zunanje zabave bistveno dopolnjene z notranjo, ki jo uživamo pri svojem delu? Ali je torej zabava v delovnem okolju lahko ključni del procesa in ne le obrobni ali celo moteči spremljajoči dejavnik?

Pogosto radi delamo radikalne ločnice med zabavo, ki jo postavimo v svojo zasebnost in prosti čas, ter delom, ki ga zaznamuje strogost službe. Poleg tega prav tako radi razumemo zabavo v ozkem in ekstremnem smislu razgrajanja neresnosti. Vselej sicer poudarjamo posredni pomen vzdušja in uigranosti ekipe, ki se spodbuja in si sproščeno deli svoje veselje nad rezultati. Energija med sodelavci je torej bistvena, saj ustvarja zaupanje in ustrezno komunikacijo skozi konstruktiven dialog.

Vendar pa na nek način neredko uživamo tudi v samem početju, včasih v izzivu, med učenjem ali ustvarjanjem novega, tekom izmenjave in razvijanja idej, itd., ter občutimo zadovoljstvo v svoji zagnanosti. Ta notranja zabava osmišlja naše delo, ne glede na njegov cilj. Spremlja nas skozi celotni delovni proces in s tem predstavlja temeljno motivacijo za naše početje. Svoje naloge tako tudi ne razumemo več kot gole dolžnosti, saj v njih vidimo smoter.

 

Zabava kot sredstvo, ne cilj

Pomembno je svoje občutenje zabave ozavestiti kot neusahljiv vir pozitivne energije in motivacije za nadaljnje delo. A na zabavo ni potrebno gledati le kot na nagrado po doseženem rezultatu ali cilj, ki ga pogosto umestimo povsem izven svojega dela. Čeprav si jo tudi kot tako razumljeno ob priložnostih privoščimo, je zabava lahko celo sredstvo in pot. Tako iz nje nikoli zares ne izstopimo. S svojim zgledom pa nenazadnje gradimo kulturo sprejemanja sproščenosti na delu ter ustvarjamo pozitivno delovno okolje, ki se tudi lažje spopada z ovirami in izzivi ter širi svojo cono udobja. Morda celo skozi igro.

 

''Delo je ali zabavno ali naporno. Odvisno je od tvojega odnosa. Meni je všeč zabava.'' -Colleen C. Barrett

 

<<  prejšnji    naslednji >>