Delavnica in razprava v Hiši EU

27.03.2017

Zavod Evropa misli, središče evropskih idej, Informacijska pisarna Evropskega parlamenta in Ministrstvo za izobraževanje so v petek, 24. 3. 2017 v Hiši EU, organizirali delavnico z naslovom 'Delovna mesta 2.0 – Kako upravljati s svojo kariero?' in razpravo na temo ‘EU 2.0 – Alternative nove Evrope’. Na obeh aktivnostih smo sodelovali tudi s strani BB Consulting.

V dopoldanskem delu je potekala delavnica 'Delovna mesta 2.0 – Kako upravljati s svojo kariero?', ki je bila nadaljevanje nedavne razprave med mladimi ter predsednikom Evropske komisije Junckerjem in predsednikom vlade Cerarjem. Ta je je pokazala, kako velik je razkorak med pričakovanji mladih (ti od EU pričakujejo oblikovanje delovnih mest) in dejanskim stanjem v gospodarstvu ter zmožnostmi izobraževalnega sistema. Zato so organizatorji na tokratno delavnico poleg mladih (osnovnošolcev, srednješolcev in študentov) povabili tudi predstavnike gospodarstva, izobraževalnih ustanov, kadrovskih agencij, podpornega okolja in dejanskih projektov z namenom skupnega oblikovanja konkretnih priporočil za odločevalce, kakšni naj bodo kratkoročni ukrepi za povečanje sposobnosti mladih, da učinkovito opravljajo s svojo kariero v novih okoliščinah. Tudi delavnica je pokazala kako različna so mnenja in pričakovanja vseh deležnikov.

Po kratkem odmoru se je začela še razprava ‘EU 2.0 – Alternative nove Evrope’, namenjena vprašanju kakšno EU prihodnosti Slovenija potrebuje na političnem, gospodarskem in družbenem področju in kam naj se Slovenija umesti v EU 2.0. Razpravo je povezovala zunanjepolitična novinarka in nekdanja dopisnica za RTV Slovenija Mojca Širok, na njej pa so sodelovali dr. Milan Brglez, predsednik Državnega zbora Republike Slovenije, Franc Bogovič, evropski poslanec,  dr. Igor Šoltes, evropski poslanec, Ksenija Špiler Božič, kreatorica voditeljstva iz BB Consulting, Matic Bitenc, soustanovitelj in direktor start-upa Toshl ter Matej Čer, direktor podjetja Avant in vizionar s področja mobilnosti. Zanimiva razprava je pripeljala do zaključka, da je ključ do uspeha Slovenije in blagostanja države v sodelovanju, fleksibilnosti in predvsem proaktivnosti.

Več o dogodku si lahko preberete tukaj in tukaj.