O voditeljstvu nove dobe

30.12.2015

Domače branje: Vodenje in sodelovanje, moč in odgovornost

Recenzija knjige Sonje Klopčič: Voditeljstvo
 

Zakaj se učiti na lastnih napakah, ko pa so ljudje, ki so podobno pot že prehodili, zapisali svoje izkušnje? Se voditelj rodi ali naredi? Je uspeh ali neuspeh tisti, ki uči? Se je potrebno predati ideji ali iskati ravnovesje pri delu, v življenju? Se odločati sam ali iskati soglasje?

Na te in druge pomisleke avtorica odgovarja skozi svojo neverjetno objektivno zapisano zgodbo zorenja v voditeljico nove dobe. Učijo jo uspehi in neuspehi. So osebne lastnosti, ki jo kot voditeljico podpirajo, in spoznanja, ki jih prinašajo situacije, ko se poda iz cone udobja. Zna se popolnoma predati ideji, cilju in zna poiskati čas zase, družino. Posluša člane tima in se zna odločati sama ter prevzeti odgovornost. Je med ljudmi in je v tišini, kjer prisluhne sebi. Zna biti empatična in zna pokazati moč. Vsako kompetenco uporabi ob za to primernem trenutku.

Knjiga ponuja kronologijo dogodkov, ki pokažejo, kakšna vztrajnost je potrebna, da lahko na koncu rečeš: »Naredila sem vse, kar je bilo v moji moči.« Zapisani so inovativni in uporabni pristopi k delu z ljudmi, ki bralca spodbujajo, da jih uporabi. Predvsem pa ves čas vabi k razmisleku o povsem drugačnem voditeljstvu, sodelovalnem, inovativnem, odgovornem v najširšem smislu. Za voditelje nove dobe je avtorica nastavila lestvico zelo visoko. Človeka in odnose postavlja na prvo mesto, zaveda se družbene odgovornosti, predvsem pa dela na sebi, se poslužuje samorefleksije in si najde neodvisnega sogovornika, trenerja. Vpeljuje intuicijo in duhovno plat.

Med prebiranjem knjige me je spremljala ena misel: Cilj je pomemben, pot je pomembnejša. Z gotovostjo trdim, da vam bo branje dalo misliti do te mere, da tudi sami naredite spremembo pri delu z ljudmi.

Zapisala: Ksenija Špiler Božič, za MQ revijo

 

 

Več BB novic: ArhivPrijavi se na BBNovičke