Gradi na tem, kar imaš

17.06.2013

Še dan do dogodka TopTalk. Prepričan sem, da bo Niki Lauda navdihujoč govorec. Konec koncev je taka tudi njegova življenjska zgodba. Samo šest tednov po usodni nesreči, ki jo je komaj preživel, je sedel za volan in končal prvenstvo Formule 1 na drugem mestu.A le zato, ker je zadnjo dirko v sezoni zaradi slabega vremena, podobnega tistemu v Nurnbergu, predal. Ker je ocenil, da ni varno. Ker so se mu opečene oči solzile in ni dobro videl. Neverjetna vztrajnost, motivacija in izjemen pogum. Biti pripravljen iti naprej za visoko ceno, a vendarle poznati svoje omejitve in vedeti, kdaj vztrajanje ni več vrlina, ampak neumnost. 

O tem se bomo pogovarjali tudi na okrogli mizi. Voditeljica Edita Malnar Cetinski pravi, da nam je udeležencem med drugim skupno to, da smo se skozi vso svojo kariero ukvarjali s prodajo in marketingom. Zase lahko rečem, da je to res, a to je le tista stran zgodbe, ki je javnosti najbolj očitna. V resnici sem se vso svojo kariero ukvarjal z ljudmi. Zaposleni so vse, kar imaš, zato moraš vse, kar želiš početi, graditi skupaj z njimi. 

Formula je povsem preprosta. Nespametno je oblikovati idealno strategijo in si zamisliti optimalno organizacijo, v kateri bodo delali najboljši ljudje. Ko moraš preobraziti podjetje, nič od tega nimaš, to so samo gradovi v oblakih. Graditi moraš na tem, kar imaš in iz tega korak za korakom oblikovati trdnejšo zgodbo. Banka ti odobri kredit samo, če jo znaš kljub slabim kazalnikom prepričati z argumenti, če ima to, kar zagovarjaš in v kar verjameš, rep in glavo. Zato in samo zato smo uspeli v Steklarni Hrastnik, ko smo oživljali poslovanje, zagnati tudi novo peč. Zaradi takega pristopa je danes steklarna uspešna zgodba, ker meni ni težko prevoziti dodatne milje, s svojim zgledom pa potegneš naprej tudi druge. 

Ali če povem drugače. Poti je potrebno iskati zunaj svoje cone ugodja.

Andrej Božič

Več BB novic: ArhivPrijavi se na BBNovičke