JUNIJ 2015: VODITELJSTVO

29.07.2015

Voditelji, ki dobijo največ od svojih ljudi, so voditelji, ki jim je najmanj vseeno za svoje ljudi. - Simon Sinek

 

Ali nismo vsi na nek način voditelji? Pa smo vsi lahko tudi primerni vodje? V kolikšni meri je sploh strokovnost tisto najbolj ključno, kar naredi voditelja ali vodjo? Kje in kako jo dopolnjuje občutek za ljudi? Katere ključne lastnosti bi moral pridobiti in kaj so neizbežne lekcije na tej poti?

Ni čisto nepotrebno vzpostaviti razliko med izrazoma voditelj in vodja - vsak namreč, če ne drugega, vodi, usmerja in motivira (vsaj) sebe, svoje življenje in dejanja. Pa ga to že naredi tudi za primernega vodjo? Zdi se, da se z določenimi potrebnimi lastnostmi in občutkom za vodenje drugih nekateri že rodijo, medtem ko se drugi v tej vlogi vedno počutijo nelagodno. Po drugi strani pa ima vsak vsakodnevno priložnost postaviti se v ospredje, kar najbolje občutimo predvsem, ko v nekaj zares verjamemo in želimo za seboj potegniti tudi ostale.

Vendar pa je v vsakem primeru za vsakega, ki cilja na takšno pozicijo, neprestano učenje in izpopolnjevanje ključnega pomena, ne le po njegovi strokovni plati. Za voditelja je namreč morda še bolj bistvena tista človeška: odnosi, ki jih vzpostavi do in med ljudmi. To nam pogosto pokažejo ravno osebnosti, ki izstopajo v zgodovini. Govorimo o podobi voditelja s poslanstvom, širino in odločnostjo, ki je organiziran z zastavljenimi cilji in ki s svojo vizijo povleče ljudi za seboj. Lahko bi rekli, da vodi s srcem, ne da bi izgubil harmonijo le-tega z razumom. Ustvari bližino z ljudmi in jih zna motivirati, spodbujati, poslušati in se poleg tega zaveda njihove vrednosti. Prepozna torej, da brez njih - zaposlenih ni nič in jih zato ne dojema kot zgolj strošek.

Niso pa socialne in komunikacijske veščine edino, kar je osrednje pri voditeljstvu. Ta vloga namreč poleg tega zahteva biti vseskozi na vidnem mestu in znati sprejemati odločitve, posledično pa tudi prevzemanje odgovornosti. Delanje napak pri tem ni izključeno, ampak je sestavni del paketa, predvsem ko iščemo in ustvarjamo vedno nove priložnosti. Ravno skozi takšno odprtost ter prav tako pripravljenost poslušati, se prilagajati ekipi ali panogi lahko osvajamo in dalje razvijamo svoje voditeljske veščine, ne da bi nas bilo sram ne-vedenja ali strah povratnih informacij. Razmislimo lahko celo, ali in kako bi nam pri tem morda lahko pomagal mentor ali coach - kot zunanja oseba, ki nam v debatah odpira drugačne poglede in s katero lahko premlevamo naše izzive.

Če se vidimo v poziciji vodje, zakaj torej o svojih ambicijah ne bi govorili naglas in se o njih pogovarjali? Ali pa bi lahko svoje mnenje pogosteje prav tako dajali iz 'podrejene' pozicije in s tem pokazali, kakšne vodje sprejemamo?

 

Za uspeh je potrebno prevzeti odgovornost. Uspešni ljudje imajo skupno le eno lastnost: vsi so sposobni prevzeti odgovornost. - Michael Korda

<<  prejšnji    naslednji >>