Utrinki s pogovora o voditeljstvu nove dobe

24.11.2015

V sredo, 18.novembra je ob izidu knjige VODITELJSTVO: Vodenje in sodelovanje, moč in odgovornost potekal prvi v nizu sedmih pogovorov o voditeljstvu nove dobe. V RR Centru v Zagorju sta bila gosta Ksenija Špiler Božič in Andrej Božič, edinstveni tandem, ki v osebnem in poslovnem življenju tke niti, temelječe na jasnih vrednotah in vključujočem voditeljstvu.

Osebno, iskreno in zelo odprto so govorili o javno manj izpostavljenih, za voditeljstvo pa pravzaprav ključnih področjih: o samorefleksiji, pogumu, da si čudak, o ženskem in moškem načinu vodenja, o odpuščanju. Pomemben je čas za sebe, za poglobljeno razmišljanje, za učenje, za osebni razvoj in rast. Z refleksijo se učimo. To je zelo smiselno orodje. Ko ga redno uporabljamo, sčasoma postane del narave človeka samega. V Sloveniji še vedno preveč čakamo, kaj bodo drugi storili za nas. Mogoče je s tega vidika čudaško, če sam začneš delati drugače, utirati nove poti, zato je ključno, da imaš pogum za pot od čudaštva do junaštva. Zelo pomemben je prvi, ki se pridruži. Pa tretji, potem že lahko pride do preboja. Lastiti si misli je brezpredmetno, bolje se je povezati in jih skupaj udejanjati.

Razlogi za razpad podjetja ali zakona imajo običajno enake korenine. Najdemo jih v ljudeh in odnosih. Vsak je po svoje ranjen, zato je potrebno, da se znamo pozdraviti in očistiti. Čiščenje starih zamer je dober način zdravljenja odnosov. Tako steče druga energija med ljudmi, čeprav je včasih neprijetno. Ekologija se začne v glavi. Vsak naj usmerja pozornost na čistost svojih misli.

Voditelj naj pomaga usmerjati pogled na svetlo stran. Njegova vloga je tudi pomagati ljudem, da se ozavestijo, da gredo iz strahu v raziskovanje, z optimizmom. To je morda še težje zdaj, ko poslušamo o terorističnih napadih. Vendar smo tudi tokrat prejeli svetlo informacijo: Iva Božič, hči Ksenije Špiler Božič in Andreja Božiča, ki živi v Parizu, po naključju ni bila na koncertu, kjer se je zgodil teroristični napad. Zapisala je, da je ob prvotnem strahu takoj začutila ljubezen, prijateljstvo, povezanost z ljudmi.

Spontano, svetlo in energije polno dogajanje v RR Centru v Zagorju je sogovornike poneslo v stanje skupinskega zanosa. Tudi odzivi obiskovalcev pričajo, da sta jim pozitivna energija in optimizem dala navdih. 

Vir besedila in fotografij: http://www.i-leaders.net/2015/11/prvi-pogovor-o-voditeljstvu-nove-dobe.html