Svoboden septembrski BB dan

10.09.2015

Tokrat smo si vzeli svobodo in BB dan predvsem zaradi časovne stiske prestavili v popoldanske ure. Kljub zamenjavi termina je bila udeležba polna in skoraj vsi obrazi so bili za BB dan novi. Za začetek smo si vzeli nekaj minut in se prepustili kratkemu videu s fotografijami gora in modrimi citati našega preminulega alpinista, Tomaža Humarja. Veličastnost gora ter glasba in tekst, ki je spremljal fotografije, so nas popeljali v umirjeno razpoloženje in razmišljanje o svobodi.

Kaj razmišljamo, ko razmišljamo o svobodi? Kaj je za nas svoboda? Nekaterim svoboda pomeni, da se umaknejo od vsakdanjega vrveža in hitenja, da za nekaj trenutkov pozabijo na vse obveznosti ali pa se celo za vedno umaknejo in živijo življenje v samoti. Spet drugim svobodo predstavlja način razmišljanja, da slediš samemu sebi in temu, čemur si predan, da si kar si in včasih izstopiš iz cone udobja, da hitreje uresničiš svoje cilje.  Ampak, ali si res želimo svobode? Ali ne potrebujemo včasih tudi nesvobode, v kateri se počutimo celo bolj svobodni kot bi se sicer? Odprli smo tudi nekaj filozofskih in globljih vprašanj, o katerih bi lahko še dolgo razglabljali, med drugim tudi, kdo sploh smo?

Kaj nam preprečuje živeti svobodno? Odvisno je, kako si svobodo sploh predstavljamo, ugotavljamo pa, da si največkrat preprečimo svobodo mi sami, ko dvomimo v svoje sposobnosti, ko ne znamo reči ne, kadar nočemo izstopiti iz cone udobja in nam je lažje živeti v nesvobodi, kjer je tudi manj odgovornosti. Včasih pa enostavno  za določene stvari še ni čas, nanje še nismo pripravljeni.

Na koncu smo še razmislili, kaj lahko že jutri naredimo, da zaživimo kanček bolj svobodno ali da vsaj za trenutek izstopimo iz rutine in nekaj naredimo drugače, svobodneje.