Inženirji bomo!

16.01.2014

15. januarja sem se udeležila okrogle mize na gimnaziji Vič z naslovom Inženirji bomo! S Sodelujočimi, Janezom Beštrom iz Fakultete za elektrotehniko v Ljubljani, Mario Anselmi iz podjetja Bisnode, Matejo Mikec iz Interseroha in Martinom Blazinškom iz start-upa Enolyse, smo se pogovarjali o tem, kaj je inovativnost in zakaj je danes za uspeh ključno timsko delo.

V prvem delu smo skušali opredeliti, kaj uspeh pomeni in kakšno vlogo imajo pri njem cilji in vizija. Ko razmišljaš o uspehu pa je potrebno nujno razmisliti tudi o ceni, ki jo je posameznik pripravljen plačati in čemu se je pripravljen odpovedati, saj samo denar in moč ne prinašata sreče.

V drugem delu smo pogledali, kako se soočati z ovirami in kako jih na poti do cilja premagovati. Poudarili smo, da so napake samo del učnega procesa in ne poraz. Mladim sem povedala, kako se z manj prijetnimi zadevami, ki pogosto vplivajo na motivacijo, soočam sama. V takih primerih se ustavim in vprašam, zakaj v resnici hodim po tej poti in poiščem izvor strasti, zaradi katere sem se za to odločila. Simbolno se vrnem na začetek, ko je bilo strasti največ, in grem dalje. 

Ksenija Špiler Božič