Vtisi iz Londona

02.06.2015

Konec maja se je Ksenija Špiler Božič skupaj z Andrejem Božičem in timom Steklarne Hrastnik udeležila slavnostne podelitve Evropske poslovne nagrade v Londonu.

Takole je strnila svoje vtise iz Londona:

Vse, kar se nam dogaja, je lahko tudi učenje

Na povabilo Steklarne Hrastnik sem se 26. maja udeležila slavnostne podelitve European Business Awards v Londonu. Steklarna je dobila priznanje za nacionalnega šampiona in sedeti v družbi predstavnikov 33 najboljših podjetij med 30.000 konkurenti, je bilo tako zame kot za tim iz Hrastnika, veliko priznanje in nagrada za ves vložen trud. Ko sva z Andrejem Božičem januarja 2010 prišla sanirati to spečo lepotico, sva verjela, da jo lahko prebudiva in ohraniva tradicijo steklarstva v tej dolini. Da pa bo čez 5 let v družbi najboljših podjetij v Evropi, ne, tega si nisva upala sanjati. To podjetje in ljudje v njem so zame živ dokaz, kaj zmore tim, pa tudi posameznik, če dobi priložnost, voditelja z vizijo, ki verjame v potencial prav vsakega. Očarala me je pozitivna energija, neformalno vzdušje in prisrčne čestitke vsakega posebej. V govorih nagrajencev  je bilo jasno sporočilo, da razliko naredijo ambicije, odnosi, predanost.

Srečala sem se tudi z mladim fotografom iz Slovenije, ki živi in ustvarja v Londonu že četrto leto. Pripovedoval mi je o sodelovanju med vizualnimi umetniki, neformalnemu mentorstvu na projektih,  o spoštovanju starejših do znanja in idej mladih, o življenju v taki umetniški skupnosti, ki so vedno bolj običajen način življenja in ustvarjanja. Drug drugemu pomagajo, tudi z iskreno povratno informacijo o tem, kje lahko še nadgradijo svoje delo in seveda priznanji.

Učenje ali sporočilo, ki sem ga prinesla s sabo domov, je kristalno jasno. Vse se začne z ambicijo nekaj ustvariti. Lahko poskusiš sam, a veliko lažje je, če ustvariš predan tim, ki je odprt za povratne informacije in inovativnost. Sliši se dokaj enostavno, realnost pa pokaže, kako dobro nam to uspeva.