Pogovor o sanaciji Steklarne Hrastnik

22.06.2015

Junij je tudi v občini Hrastnik mesec praznovanj in tako se zvrsti cela vrsta različnih dogodkov. Zadnji v nizu Poletnega festivala hrastniške knjižnice je bil tudi pogovor o sanaciji Steklarne Hrastnik, kjer naj bi Andrej Božič predstavil svoj poglede, rezultate in videnje cele zgodbe. Ker je Andrej doma okreval po operativnem posegu, smo se skupaj z voditeljico odločili, da pridem sama, saj sva z Andrejem v tandemu prišla 2010 v Hrastnik in skupaj začela sanacijo.

Ob takih trenutkih se običajno zazrem nazaj in Fanči Moljk je to refleksijo podprla s super pripravljenimi vprašanji. Okolje knjižnice v Hrastniku je polno modrosti omogočalo čisto energijo pretoka med nama in obiskovalci. Vlado Poredoš, ki je vse skupaj prepletel s svojo avtorsko glasbo in Dejan Mastnak, ki je nahranil naše želodčke, sta dodala dogodku tisti poperček, ki druženja naredijo popolna.

Včasih se zdi kot da se spremembe in uspehi zgodijo čez noč, čisto slučajno, a dejstvo je, da so za vsako tako zgodbo odrekanja, žulji, preliti pot in modrost voditelja. Če naredim primerjavo s športom npr. Tino Maze in njenim timom na čelu s trenerjem Massijem, je jasno, da takšne Tine kot jo poznamo danes, brez Massija ne bi bilo. Tudi takšne steklarne kot jo vidimo danes ne bi bilo brez Andreja Božiča in njegove ambicije, vizionarstva in sposobnosti videti najboljše v prav vsakem projektu. Seveda ne more sam posameznik prav nič narediti brez predanega tima sodelavcev. In Andrej ima to posebno moč, karizmo, da potegne ljudi za sabo. Preobrazba kot je ta, se ne zgodi, če ključni zaposleni hodijo le v službo. Lahko zelo korektno opravljajo svoje delo, a to preprosto ni dovolj. Potrebna je predanost, potrebno je srce in strast. Osebna ambicija ključnih zaposlenih mora biti USTVARITI SPREMEMBO.

Preboji se naredijo s  spremembami v razmišljanju in delovanju, šele kasneje se pokažejo rezultati v novih produktih, novih modelih delovanja. Uspehi sanacije se pokažejo v številkah, na obrazih ljudi, v okolju, kjer živijo in odmevajo v družbi. V športu pravi Massi nisi uspel, če ne osvojiš zlate kolajne na olimpijskih igrah. Kaj pomeni uspeti v poslu? Prepričana sem, da je en tak pokazatelj tudi naziv nacionalnega šampiona v okviru EBA za model sanacije, ki sva ga z Andrejem razvila v BB timu in uspešno implementirala v steklarno.

Najino poslanstvo in poslanstvo BB tima je ustvarjati spremembe in veseli smo vsakega, ki se nam pri tem pridruži.  Ga strokovno podpremo in skupaj nam gre lažje tudi pri spreminjanju družbe kot celote.

Zapisala: Ksenija Špiler Božič