Oktobrski BB dan: dialog

27.10.2015

Da ne bomo vedno le odpirali dialoga, smo se tokrat o njem tudi pogovarjali smiley Oktobrski BB dan je bil z vseh vidikov namenjen dialogu, zato smo mu pustili tudi veliko več svobodnega prostora kot običajno.

Malce provokativno vprašanje, »kakšno škodo povzroča dialog?«, ki smo ga udeležencem poslali že dan prej v razmislek, je spodbudilo zanimiv  začetek BB dneva. Ali dialog v pravem pomenu besede sploh lahko škodi? Kakšne so posledice nekonstruktivnega dialoga? Ugotovili smo, da dialog najpogosteje škodi, če ga sploh ni smiley  Kaj pa pravzaprav je dialog? Za nekatere dialog pomeni soočanje s sabo in kaže odnos do sebe. Je prostor brez sodb: nič ni prav in nič narobe. Je, kot je. Je proces, ki iz posameznika iztisne vse, kar ima v sebi, zato pa včasih lahko nastane tudi »škoda«, ki se na koncu pravzaprav kaže kot rast, učenje. Dialog je več kot le komunikacija.

Kaj potrebujemo za dober dialog? Najprej smo pomislili na spoštovanje. Spoštovanje sebe, svojih potreb, želja in mišljenja ter hkrati spoštovanje potreb in mnenja drugega. Pripravljeni moramo biti na aktivno poslušanje, ne le na »podajanje žogice«. Včasih se moramo na dialog tudi pripraviti. Vse te lastnosti, ki jih potrebujemo, pa so tudi odraz naše notranje stabilnosti, samopodobe, čustvene inteligentnosti in samozavesti. Samozavesti, da nas ni strah pred vsem novim, kar prinaša dialog in da nas ni strah povedati tega, kar nosimo v sebi, hkrati pa pustiti prostor tudi za to, kar nosijo v sebi drugi.