ŠIK, April 2012; Največji izziv je sprejeti odločitev - uvodnik Andreja Božiča

05.05.2012

Preden sem se lotil pisanja tega uvodnika, sem bil kot nalašč povabljen na poslovno predavanje Pierluigija Colline, po mnenju mnogih največjega nogometnega sodnika vseh časov. Njegovo ime lahko mirno postavimo ob velikim imenom svetovnega nogometa, kot so Messi, Ronaldo ali Kaká.

Zanimiva je vzporednica, ki so jo organizatorji predavanja potegnili med odločitvami v poslovnem svetu in odločitvami na nogometnem igrišču. Menedžerji smo podobno kot nogometni sodniki soočeni s sprejemanjem hitrih odločitev in s predvidevanjem njihovih posledic. Nogometni sodnik mora v pol sekunde – ob velikem pritisku igralcev, gledalcev in sponzorjev – izbrati najboljšo izmed možnih rešitev. In tako moramo tudi menedžerji nenehno sprejemati odločitve. Najslabša odločitev je narediti nič, pravi znameniti italijanski nogometni sodnik. Ne bi se mogel bolj strinjati z njim.

Ko sem leta 2010 prišel v Steklarno Hrastnik, je podjetje slabo poslovalo, kriza je vstopala z dolgimi koraki in vzdušje v podjetju je bilo temu primerno. Zavedal sem se, da bo moja prva naloga spodbuditi kritično diskusijo med zaposlenimi, saj bom na ta način lažje sprejemal odločitve, ki bodo vodile do sprememb. Te so bile glede na stanje v podjetju več kot nujne. 

Velik izziv pa bo zagotovo iskanje najboljšega načina, kako posredovati odločitve vodstva naprej preostalim zaposlenim, da jih bodo razumeli, sprejemali in bili motivirani za njihovo doseganje. Da jim bo reševanje težav izziv in da bodo pri tem občutili prijetno vznemirjenje. Vedel sem, da bodo zaposleni motivirani le, če bodo verjeli v vodstvo podjetja, če bodo seznanjeni s tem, v katero smer gre podjetje, in če bodo vedeli, da je vodstvo podjetja pripravljeno sprejemati odgovornost za svoje odločitve.

Zato sem sebi največji izziv jaz sam. Poznati moram svoje moči in slabosti ter se zavedati, da ne vem vsega, da se moram učiti novih stvari in se izboljševati, da moram biti pripravljen na spremembe na trgu. Le tako bom lahko sprejemal najboljše odločitve za podjetje izmed možnih, da Steklarna Hrastnik ostane na svetovnem steklarskem igrišču, saj – kot je modro rekel Collina – če ne bomo pri žogi, ne moremo zmagati.