Vsi smo voditelji

19.06.2015

Kakšna je razlika med voditeljem in vodjo? To in druga vprašanja smo odprli na junijskem BB dnevu, katerega rdeča nit je bilo voditeljstvo.

V pisani družbi smo razmišljali o svojih res raznolikih izkušnjah z voditeljstvom in vodenjem. Zdi se, da smo vsi voditelji nečesa: voditelji podjetja, tima, družine, svojih otrok ali neke ideje. V prvi vrsti pa smo pravzaprav voditelji svojega življenja.  Sami odločamo, v katero smer gremo, ko sledimo svojemu poslanstvu in uresničujemo svoje sanje. Vsi smo torej voditelji, toda nis(m)o vsi vodje. Za vodjo ni ravno potrebno, da si rojen, a vsekakor obstajajo lastnosti, zapisane v naših genih, ki določajo vedenja, ki jih vodje potrebujejo. Mnogo pa se da naučiti ali pridobiti tudi s formalnim izobraževanjem za vodenje, ki nam (žal tudi osebam, ki so na pomembnih vodilnih položajih) pogosto ni omogočeno. Vodje morajo biti izjemni tako po strokovni, kot po človeški plati.

Da postanemo dobri voditelji in končno tudi dobri vodje, si moramo predstavljati sebe kot vodje. Vedeti moramo, kam vodimo sebe in druge, poznati svoj cilj. Brezciljno tavanje nas prevečkrat ponese na stranpoti, ki jemljejo naš čas in energijo. Razvijati moramo  svoje voditeljske veščine in si pri tem poiskati mentorja, ki nam bo, skupaj z drugimi dal tudi dobro povratno informacijo ali razvojno kritiko. Spregovoriti moramo o svojih ambicijah, moramo se povezovati in postati vidni.

Strinjali smo se, da je tako vodja kot voditelj tisti, ki resnično verjame v to, kar počne, v idejo ali poslanstvo, ki ga zasleduje. Je karizmatična oseba, ki ostale potegne za sabo s svojo energijo in znanjem.