Lokalni finale tekmovanja Map the System

15.04.2022

V sredo, 13. aprila, smo partnerji Višja strokovna šola Academia Maribor, zavarovalnica Vzajemna in BB Consulting izvedli lokalni finale globalnega tekmovanja Map the System, ki ga organizira Fundacija Skoll pod okriljem Saïd Business School Univerze v Oxford. Skupine sestavljene iz študentov in zaposlenih so predstavile svoje razumevanje kompleksnih izzivov ter predstavile njihovo analizo in potencialne sistemske intervencije.

Komisija je za zmagovalno ekipo, ki bo junija v Oxfordu na globalnem finalu predstavila svoje rešitve, izbrala ekipo v sestavi sodelavcev Vzajemne Eve Dežman, Alje Valenti, Irene Blanc in Andreja Šercerja v sodelovanju s študentkama Urško Rakovič in Patricijo Županovič ter podpornico BB Consultinga Uršulo Butkovič. Obravnavali so izziv kakovostnega staranja v Sloveniji (Autumn years in Slovenia: A system analysis of quality of life of older people in Slovenia). 

Svoje projekte so predstavile tudi skupine:

  • Dominika Novina, Natalija Ahčin in Maja Godeša, študentki Tamara Bogosavac in Lucija Macuh pod mentorstvom Marjane Frantar in s podpornico Academie Saro BožaničCOVID-19 impact on rising mental health problems in Slovenian youth
  • Tinita Valič in Tim Zavasnik Verbole v sodelovanju s študentom Aljošo Miničem s podpornico BB Consultinga Anjo ŠercLack of access to general practitioners in Slovenia
  • Maja Kmet, Tanja Vidić in Rok Jemec v sodelovanju s študentkama Manjo Slavinec in Mašo Rubin, pod mentorstvom Suzane Žbogar in s podpornikom Academie Žanom DapčevičemHow to (re)build young people's trust in health insurance?

Komisija je bila sestavljena iz predstavnikov organizatorjev tekmovanja: za Vzajemno predsednik uprave Aleš Mikeln in član uprave Neven Cvitanović, za Academio Vida Perko, za BB Consulting Andrej Božič, za Skoll Foundation, Oxford Said Business School, Peter Drobac, pretekla udeleženka Lucija Pretnar, predstavnik Študentske organizacije Slovenije Alen Brkič in predstavnik Centra za kreativnost Marko Podjavoršek. Imeli so težko nalogo, da med štirimi ekipami izbere eno, ki bo junija v Oxfordu zastopala celotno slovensko ekipo.

Sodelovanje čez sektorje in ekspertize, razvoj kompetence sistemskega razmišljanja in načrtovanja ter motivacija za boljše razumevanje in obvladovanje izzivov trajnosti so nas spremljali čez celoten program.

Verjamemo, da je to pot in perspektiva, iz katere lahko tako družba kot gospodarstvo pridobita nov pogled na to, kako in kakšno vrednost ustvarjamo za vse deležnike – skozi znanja, produkte, odnose in partnerstva.

Več BB novic: ArhivPrijavi se na BBNovičke