Svoboda je kot voda

02.06.2014

Svoboda je bila tema majskega BB dneva, ki je potekal v četrtek, 29. maja. Ponovno smo odprli globoko temo, ki prežema temelje naše biti, zato so tudi udeleženci svoja razmišljanja ponesli na nove ravni in hkrati odnesli pomembna spoznanja, ki jih lahko uporabijo v praksi. 

Čeprav se o svobodi kar pogosto pogovarjamo, redko razmišljamo o tem, kdaj resnično živimo svobodo in kaj to pravzaprav pomeni. To vprašanje je sprožilo zanimiva razmišljanja udeležencev, ki se strinjajo, da je svoboda v nas, tesno prepletena z našimi vrednotami in prepričanji. Svoboda namreč prinaša odgovornost biti to, kar si, v vsakem trenutku. In prav to se v življenju izkaže za nekaj najtežjega. 

Pogosto nam težave povzroča tudi ideja svobode, ki jo nosimo nekje v nas. Prav iskanje te ideje svobode nam pogosto povzroči največ preprek in ovir na poti do svobode, ko naše ideje in prepričanja ne najdejo stika z realnimi možnostmi, ki nam jih okolica ponuja. In naše okolje je neskončen vir in izvir svobode. Zato je zanimiva primerjava svobode z vodo, ki so jo udeleženci izpostavili. Tudi voda je namreč ključna za življenje, z zajetjem izgubi svojo svežino, obenem pa v vsakem okolju najde svojo pot in se prilagodi vsaki obliki prostora. Zato je vprašanje za vse nas, koliko pustimo naši svobodi, da se prosto pretaka, išče in nam utira svojo pot?